Hostal Restaurant Grau - Santes Creus

Les calçotades

PLATS

– Calçots cuits a foc viu acompanyats de salsa per a calçots.
– Llonganissa de l’Alt Camp i botifarronet negre amb mongetes del “ganxet”.
– Carn d’anyell a la brasa amb guarnició de patata i carxofa al caliu.
– Pastisset de crema cremada casolà.
– Taronja pelada i ensucrada.

CELLER

– Vi negre de la comarca.
– Copa de cava brut nature de la nostra D.O. ( Penedès )
– Aigua mineral i café.

Preu 46,00 amb IVA inclòs

Més sobre la calçotada

Pel que fa a la brasa, treballem amb carbó d’alzina.
Durant els caps de setmana els calçots se serveixen a la terrassa del jardí, mantenint això l’esperit d’una calçotada tradicional i gaudir observant com es couen els calçots. La resta de la festa gastronómica es continua asseguts a taula dins al restaurant.
Els calçots que servim a casa nostra són de la I.G.P. “Calçots de Valls”, distintiu de qualitat reconegut per la Unió Europea, que concedeix a certs productes el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya.
Aquests productes es diferencien pel seu métode de producció i d’elaboració de les matèries primeres que procedeixen d’una zona geogràfica concreta. Això el consumidor pot gaudir de productes conreats al camp amb unes condicions de clima i sòl que juntament amb l’esforç dels pagesos durant tot un any, els donen unes característiques organolòptiques d’una qualitat excepcional aptes per a la delectació dels paladars més exigents.
Qualitat i confiança amb el productes autòctons de la nostra terra són els ingredients necessaris per a la recepta ideal que garanteix una calçotada com cal.

El calçot

Anomenem calçot a cadascun dels grills de les cebes blanques dolces conreats a partir de finals del mes d’agost per poder degustar-los majoritàriament cuits a la flama d’un foc viu de redoltes durant els mesos d’hivern.
El seu conreu comença amb la sembra de la llavor de la ceba blanca dolça als darrers mesos de l’any, quan ja ha crescut suficientment i comença a despuntar. S’arranca de la terra i es guarda per tornar-la a plantar a finals del mes d’agost, escapçant-ne la part de dalt per tal que la ceba grilli amb més facilitat.
A mesura que els grills de la ceba van creixent, cal calçar-los, és a dir, rodejar els grills de terra, Aquesta acció es repetirà unes quantes vegades i és la que li dòna el nom al ceballot de calçot.
L’elecció i preparació de la terra on es planta la ceba, la climatologia i la cura del pagès en la feina de plantar, calçar, eliminar les males herbes i regar quan cal seran el que determinarà la qualitat final del calçot.
A partir d’aquí arriba el torn del cuiner.

L’origen del calçot

Fou un pagès de l’Alt Camp, amb el renom Xat de Benaiges, que a finals del segle XIX, no se sap si per sort, astúcia o gana s’en va adonar que els brots tendres d’una ceba vella cuits al foc i acompanyats d’una salsa que ell mateix també es va enginyar, eren un menjar fàcil, senzill, proper i tanmateix bo. El que no sabia és que la seva idea esdevindria en un dels menjars més representatius de la cuina tradicional catalana i el seu coneixement i interés traspassaria fronteres gràcies al ritual d’una festa gastronómica que agermana amics i famílies al voltant d’una taula amb porrons, pitets i, com no, calçots .

L’original del Grau: La salsa de calçots

Elaborada de manera tradicional i senzilla, respectant una acurada selecció de productes autòctons (ametlles i avellanes de collita pròpia, torrades a casa, vinagre fet al nostre celler, tomàquets i alls escalivats amb llenya, oli, nyores i sal).
Gràcies a l’orgull de fer la feina ben feta hem aconseguit una salsa 100% natural sense additius ni conservants artificials, una textura i sabor ideals per acompanyar els calçots escalivats i, a més, ens obre la porta a un munt de possibilitats que ens ofereix com acompanyament d’amanides, peixos, cargols, verdures a la planxa. Només cal deixar volar la imaginació.
Gaudeix de ‘l’Original del Grau’ al nostre restaurant amb una bona companyia. I ara també està a la vostra disposició poder adquirir-la per estalviar-vos temps i assegurar-vos l’éxit a casa vostra o a qualsevol lloc.